Sta sve neprijatan miris tela otkriva o vama!

Saznajte kako su povezani miris znoja i bolesti i koje su to zdravstvene promene u telu koje prosto mogu da se “nanjuše”. Otkrivamo vam kakav sve može biti smrad znoja i da li hrana koju jedemo ima neki uticaj na to!

Mislite da nema povezanosti?

Čitajte dalje!

Postoji li veza između mirisa znoja i bolesti?

Reći ćemo kratko i jasno: „Da!“

A evo i zašto!

Naš organizam možete zamisliti kao jednu složenu mašinu koja ispravno radi samo ako svi njeni delovi rade kako treba. Ako se nešto pokvari, ne znači da mašinerija prestaje sa radom, ali će definitivno doći do nekih promena.

Kako te promene utiču na znojenje?

Dvojako!

  • Neki procesi u telu utiču na to da počnemo da se iznenada znojimo više nego što je uobičajeno. Takva je situacija sa stresom i znojenjem na nervnoj bazi.
  • Sa druge strane, neki procesi u organizmu ne utiču toliko na količinu znoja, koliko na smrad znoja.

Kao što smo gore pomenuli, ponekad se bolesti mogu bukvalno namirisati kroz znoj.

Ukratko ovako:

  • Osobe obolele od dijabetesa imaju miris znoja na aceton
  • Osobe koje imaju problem sa bubrezima mogu da imaju neugodan mris znoja na amonijak
  • Osobe koje imaju upalu limfnih čvorova mogu da se osećaju na pivo
  • Oni koji imau problem sa radom jetre, mogu mirisati na ribu
  • Ako imate problem sa gljivicama na stopalima, kada se izujete noge smrde na ubuđali sir.

Spektar mirisa znoja je zaista velik.

To nas dovodi do sledećeg pitanja:

 Zašto znoj smrdi?

Zapravo, sam znoj regularno ne smrdi, dok se tu ne umešaju neki drugi faktori koji izazivaju neprijatan miris tela. Uglavnom su u pitanju neki mikroorganizmi koji žive na našoj koži. Ako ih ima u normalnim količinima, to je u redu – živimo sa njima u simbiozi. Ako se preterano namnože, nastaje problem koji detektujemo kao znoj koji smrdi.

To u suštini izgleda ovako: bakterije i gljivice na našoj koži razlažu proteine koji se nalaze u znoju na kiseline. Tako nastaje neugodan miris znoja.

Obično se neugodan miris tela oseća :

  • Ispod pazuha
  • Na preponama
  • Iza uveta
  • Na stopalima
  • U pupku
  • Na genitalijama

Čudan miris kože može se javiti i kao posledica nekih bolesti. Tada u telu dolazi do ispuštanja nekih posebnih supstanci, pa njihovo razlaganje može imati poseban miris.

Ko je skloniji neprijatnom mirisu znoja?

  • Gojazne osobe
  • Žene u menopauzi
  • Osobe sa hiperhidrozom, mada ovo ne mora da bude slučaj. Naime kod ovih ljudi često ima dosta soli u znoju, koje nisu pogodne za razvoj bakterija. No, ni ovo nije pravilo!

Ako osetite da vam miris tela nije prijatan i da liči na jedan od ovih sa sledećeg spiska, onda obratite posebnu pažnju na svoje zdravlje.

Različite vrste mirisa znoja i na šta ukazuju

Već smo rekli da znoj nema miris, ali onda kada se javi usled dejstva drugih faktora – nije prijatan. Da stvar bude i gora, postoji čitav spektar mirisa znoja, a ovo su najčešći:

Kiseo miris znoja

Kada kažemo “kiseli miris znoja” mislimo na miris na sirće.

Zašto se ovo dešava?

Na našem telu žive brojni mikroorganizmi, a među njima je i propioni bakterija. Karakteristika ove bakterije jeste da pretvara proteine znoja u propioičnu kiselinu. Ova kiselina ima specifičan miris i usled ovog procesa javlja se taj miris znoja na sirće.

Jasno je da je gomilanje ovih bakterija na koži uzrok problema, pa ako hoćete da se rešite kiselog mirisa znoja prvenstveno se treba pozabaviti uzrokom. Redovna higijena je broj jedan kada govorimo o načinima da eliminišete miris znoja na sirće.

U suprotnom, na koži se nakupljaju mrtve ćelije kože i ostale nečistoće, zajedno sa znojem. Bakterije ih razlažu i nastaje neprijatan miris tela.

Hrana koju konzumiramo takođe može da izazove ovaj miris, ali tome ćemo posvetiti posebnu pažnju u tekstu.

Miris znoja na ribu

Ako biramo pobednika u neprijatnim mirisima tela, onda je ovo jedan od potencijalnih. Miris znoja na ribu je težak, specifičan i jako neprijatan.

A zašto se javlja?

Može biti u pitanju trimetilaminuria, poremećaj kod kojeg telo ne može da preradi holin. Kao rezultat toga javlja se riblji miris znoja. Ovaj miris vrlo često prati i vegetarijance, a može biti i opasnije od toga. Naime,miris znoja na ribu često može biti znak oboljenja jetre.

Miris znoja na luk

Vidite, miris znoja može da asocira na raznu hranu, a crni luk je jedna od tih namirnica. Obično je to jak miris znoja ispod pazuha.

Pitate se zašto znoj smrdi na luk?

Dešava se da bakterije koje se nalaze ispod pazuha razlažu znoj u suptancu koja se zove tiol alkohol. Miris crnog lako takođe je zapravo miris ove supstance.

Dobra vest je da ovo ne ukazuje na ozbiljnije poremećaje u organizmu. Tuširanje i dobar antiperispirant mogu lako dovesti neugodan mirs tela u red.

Miris znoja na amonijak

Ako baš i ne znate kakav je miris amonijaka – opisaćemo plastičnije.To je zapravo miris znoja na urin.

A zašto se ovo dešava?

Znate one super dijete za mršavljenje sa niskim unosom ugljenih hidrata i mnogo proteina? Pa, između ostalog, i one se sumnjiče sa ovakav miris kože i znoja.

Ugljeni hidrati u prekomernim količinama nisu poželjni i dovode do gojaznosti. Međutim, oni su izvor energije za naše telo i nije baš poželjno izbegavati ih sasvim. Kada ste na ovakvoj ishrani, a izložte se fizičkom naporu, telo kao izvor energje počinje da troši proteine. Amino kiselne se razbijaju u razne komponente, među kojim je i urea. Ako bubrezi ne mogu da je prerade, ova supstanca izlazi kroz znoj. Pogađate, ima miris na amonijak.

Dehidracija u nekim slučajevima takođe može da dovede do ovakvog mirisa tela. U najgorem slučaju, miris znoja na urin ukazuje na problem sa bubrezima.

Miris znoja na aceton

Ovaj neprijatan miris znoja ne bi trebalo da ignorišete. Miris znoja na aceton ukazuje na dijabetes i jedan je od očiglednijih načina kako su povezani miris znoja i bolesti.

Zašto dolazi do ovoga?

I ovde se radi o nepravilnom funkcionisanju organizma, kada telo ne stvara dovoljno insulina. To praktično znači da telo ne može da koristi glukozu kao izvor energije .Ono tada počinje da koristi masne kiseline kao gorivo i tokom tog procesa se u krvi stvaraju hemikalije koje zovemo ketoni. Višak ketona dovodi do stanja koje se naziva ketoacidoza.

Jedan od ketona koji vam je možda najpoznatiji jeste aceton – nalazi se u gotovo svim skidačima laka za nokte i ima specifičan miris. Ako i vaš znoj miriše na aceton, jasno je da je došlo do gomilanja ketona u krvi.

Uticaj hormona na miris znoja

Već smo pominjali na koji način hormoni utiču na obimnost znojenja. Međutim, hajde sada da vidimo na koj način utiču na neprijatan miris tela.

Problemi obično počinju u pubertetu.

Miris znoja kod dece koja su mlađa nije jak. Kod njih se eventualno može javiti kiselkast miris znoja kao rezultat lošije higijene.

A onda nastupa znojenje u pubertetu. U ovom perodu razvoja polni hormoni postaju aktivniji, znojne žlezde su u potpunosti razvijene, a hormoni svojom aktivnošću utiču i na lojne žlezde koje stvaraju više masnoće. Znoj postaje masniji, a miris znoja u pubertetu neprijatniji.

Kako u ovom periodu dolazi i do razvoja maljavosti, posebno se može javiti jak miris znoja ispod pazuha i na preponama. Ovo iz razloga jer dlake omogućavaju zadržavanje bakterija, mrtvih ćelija kože i svega onoga što doprinosi nastanku neprijatnog mirisa znoja u pubertetu.

Kod žena je fluktuacija hormona posebna priča. Žene jednom mesečno prolaze kroz razne faze menstrualnog ciklusa, a i tokom života kroz brojne faze koje uzdrmaju hormone kao što su trudnoća i menopauza.

Miris znoja u trudnoći

Tokom trudnoće, procesi u telu se dodatno aktiviraju, jer treba da podmire potrebe još jednog života koji raste u utrobi žene. Nije retkost da se dodatno aktiviraju i znojne žlezde i da pojačano znojenje bude prateći simptom trudnoće. U paketu sa tim, mogu ići i sprecifični mirisi.

Ovo je zapravo sasvim prirodno i ima veze sa dojenjem i laktacijom. Naime, bebama treba vremena da posle rođenja u potpunosti razviju vid, sluh i prepoznaju svoju majku po liku. E, ali baš tome služi mirs tela! Čulo njuha je razvijeno i bebe po mirisu mogu da prepoznaju svoju majku. Takođe, po mirisu ocenjuju gde je dojka i na koju stranu treba da okrenu glavu da bi sisale. Tokom trudnoće mogu se promeniti i navike u ishrani, pa i hrana može biti uzrok promenjenog mirisa tela.

Miris znoja u klimaksu takođe može biti specifičniji i jači. Mnoge žene pate od valunga i noćnih znojenja u ovom periodu, a i reakcije na stresne situacije nisu baš nalik ravnodušnosti i meditaciji. Naprotiv. Nervoza je često prisutana, a stres aktivira apokrine znojne žlezde. Njihov znoj je masniji, bakterije ga više vole i eto prilike da se javi neprijatan miris znoja.

Na sličan način javlja se i neprijatan miris znoja u toku ciklusa.

Ishrana i jak miris znoja

Koliko ste puta čuli onu floskulu: „Ono ste što jedete!“.

Pa,dobro, možda se nećete pretvoriti u picu, meso ili luk, ali vaša ishrana definitivno može da bude uzrok da pojačan miris znoja postane vaš problem i da mirišete na ono što jedete.

Koje namirnice su najčešći krivci za smrad znoja?

Ljute i začinjene namirnice zbog kojih vam se čini da gorite iznutra mogu biti okidač problema sa prekomernm znojenjem. Pojačano znojenje glave se obično javlja kada jedemo nešto takvo.

Međutim, pojedine namirnice jednostavno imaju hemikalije koje imaju neprijatan miris. Recimo imaju, sumpor kojeg ima u crnom luku, u kupusu i brojnom zelenom povrću (odatle onaj specifičan miris tokom kuvanja istog). Ako jedete puno ovih namirnica, kada počnete da se znojite, osetićete jak miris znoja.

Osobama koje unose mnogo proteina, a malo ugljenih hidrata, znoj miriše na sirće.
Ipak, navike u ishrani ćemo nekako i srediti.

No nekad nije samo do tela!

Miris znoja na odeći

Verovatno ste i sami nekada kupili neku majicu koja je lepa i dizajnirana po vašem ukusu ali se brzo usmrdi. Miris znoja na odeći može biti toliko uporan da mu i pranje ne pomaže. Ne samo miris, nego se mogu javiti i žute fleke od znoja ispod pazuha.Obično su u pitanju sintetički materijali i materijali koji imaju dosta elastina. Ako ne izlazite iz ovakve garderobe, može se desiti da vas muči smrad ispod pazuha nakon tuširanja. Bakterije su se odomaćile.

Razume se, isti problem možete imati i ako se tuširate, a ne menjate garedrobu. Miris znoja na odeći učiniće da smrad tela postane težak i neprijatan.

Kako se rešiti smrada znoja?

Pre svega treba ustanoviti o kakvom mirisu znoja je reč i da li je on možda signal neke bolesti.

Kvantna analiza tela je jedan od načina da se vidi koji deo tela ne funkcioniše kako treba i šta bi mogao biti potencijalni uzrok problema. Potražite ordinaciju u kojoj se može odraditi kvantna analiza. Birajte nekoga ko je stručan u ovoj oblasti.

Ukoliko je reč o dijabetesu, onda je neprijatan miris kože tela potrebno rešiti odgovarajućom insulinskom terapijom. Problemi sa štitnom žlezdom mogu takođe da utiču na znojenje. U ovom slučaju, potražite nekog dobrog i stručnog endokrinologa koi će vas posvetovati šta i kako da koristite. Takođe je bitno da bolest držite pod kontrolom i odgovarajućom ishranom.

Bubrežni bolesnici mogu imati problema sa mirisom znoja na urin. Poseta nefrologu je ovde od presudnog značaja i ne treba je odlagati.

Šta treba jesti da lepo mirišete?

Ponekad miris znoja sami možete sprečiti. Recimo, ako je ishrana problem, onda gledajte da smanjite unos jednoličnih namirnica i vratite se raznovrsnoj ishrani.

Hidratacija je takođe od ključnog značaja. Više svežeg voća i povrća, neprerađene hrane koja nema jak miris, dosta vode i raznolikost namirnica – to je ono što treba jesti ako želite da lepo mirišete. Ovde smo pisali o ishrani protiv znojenja.

Ukoliko se ustanovi da je pogrešna ishrana uzrok smrada znoja, a ne uspeva vam da sami otkrijete o čemu se radi, nije loše da posetite nutricionistu koji je stručan u svojoj oblasti i koji će vam prepisati režim israne.

Smrad znoja i navike

Naposletku, miris znoja može se sprečiti i preispitivanjem sopstvenih navika pa tako obratite pažnju na sledeće:

  • Redovno se tuširajte, a posebno obratite pažnju ne predeo spod pazuha, jer je neprijatan miris znoja ispod pazuha najčešći.
  • Izaberite odgovarajući antiperspirant koji će sprečiti znojenje i pomoći da mirišete bolje. Ovde smo više pisali o antiperspirantima i njihovoj ulozi.
  • Rešite se suvišnih dlaka koje mogu biti gnezda za bakterije. Možete sami, možete otići i na lasersku epilaciju pazuha. Olakšaće vam održavanje higijene!
  • Birajte odeću od pamučnih materijala u kojima koža može da diše i nosite čistu odeću nakon tuširanja.

Gledajte da rešite uzroke, a ne samo posledice. Samo tako će neprijatan miris znoja biti vaša prošlost.