Cuvajte se sunca-izaziva pege i fleke na kozi!!!!

Img

Hiperpigmentacija je opšti izraz za fleke na koži, pege i druge pigmentne promene na koži, koje se javljaju tokom života usled prekomernog sunčanja, nakon akni i drugih upalnih i alergijskih promena, tokom trudnoće (fleke u trudnoći) kao i posledica starenja kože ( staračke fleke).

 

Boja kože zavisi od količine pigmenta melanina, koga sintetišu ćelija bazalnog dela epiderma – melanociti. Melanin apsorbuje UV zrake i na taj način štiti površni i srednji sloj kože.

Zračenje od strane sunčeve svetlosti, kroz UVA i UVB zrake, ubrzava starenje kože, nastanak benignih i malignih promena kao i pojavu hiperpigmentacije tj. pojačanog nakupljanja pigmenta melanina u koži.

Koža ima sposobnost samozaštite od negativnih uticaja UV zraka koji se odvija pomoću više mehanizama, između ostalog i pojava pojačane pigmentacije kože i zadebljanje rožnatog sloja kože.

Kada je koža previše izlagana suncu, sopstvena samozaštita više nije dovoljna da kompenzuje oštećenja, te javljaju se hiperpigmentacije koje su, svakako, uslovljene i drugim faktorima te se kod nekih osoba pojavljuju u ranijem životnom dobu.

Najčešće se javljaju:

  • Efelide (sunčane pege) su kozmetske, najčešće genetski uslovljene, pigmentne promene na koži u vidu sitnih smeđi promena na koži lica. Mogu se javiti i na drugim delovima tela, kod nekih ljudi čak i prekrivaju kožu celog tela. Njihov intenzitet i broj su intenzivniji tokom leta i dužeg izlaganja suncu.
  • Solarni lentigo: su pigmentne lezije na koži koje su uslovljene fotostrenjem. Promene su veće, nekoliko milimetara u promeru, smeđe boje, koje se pojavljuju na delovima izloženim suncu: lice šake, podlaktice. Obično se javljaju nakon 40.g. Života i starenjem se broj povećava. Karakteristično, je da se njihov broj i intenzitet ne menjaju tokom godine i kod manjeg izlaganja suncu.

Melasma je pojava multiplih pigmentnih pločastih promena na licu. Etiološki mogu biti:

  • trudničke melasma koja se javlja kod 70% trudnica
  • hormonalna melazma koja je uzrokovana delovanjem estrogena. Javlja se kod žena koje uzimanju hormonalnu terapiju i kod tumora jajnika
  • idiopatske melazme

Postinflamatorne hiperpigmentacije koje nastaju nakon upalnog procesa na koži i postepeno se resorbuju

Postoji više metoda za uklanjanje hiperpigmentacija:PILINGOVANJE LICA UJUTRU I UVECE I TAMMY KREMA PROTIV PEGA I FLEKA.

KREM PROTIV PEGA I FLEKA 500 din

Hiperpigmentacija kože, pege, trudničke fleke, kao i staračke fleke nastaju dejstvom sunčevih zraka. Ova pojava se moze izbeći upotrebom Tammy krema protiv pega i fleka koja sprečava sintezu i deluje na melanin gradeći neobojene hemijske procese. Krem prodire kroz epiderm do melanocita inhibirajući enzimski sastav koji aktivira stvaranje melanina i na taj način sprečava stvaranje pega i fleka.. Krem se stavlja u debelom sloju uveče nakon pilinga a ujutru opere vodom i sapunom i krem nanese u tankom sloju da bi stitila lice od UVa I UVb zraka I da ne bi izvlacila nove pege I fleke. KLINIČKI ISPITANA NA ALERGOGENOST I IRITANTNOST NA KLINIČKOM CENTRU INSTITUTA ZA DERMATOVENEROLOGIJU BEOGRAD PASTEROVA 2 20.11.1998 DR.MILORAD GAJIC

PEELING MASKA na bazi SiO2 400 din

Emulzija koja sadrži nežne pilingujuće granule dijamantske prašine. Tekstura kože ostaje glatka, ispolirana, a pri nanosu tečnog make up, lice deluje prirodno, baršunasto i nežno. Sadrži sastojke koji omekšavaju kožu sa izraženim mitiserima kao i normalnoj. Koristi se dva do tri puta nedeljno a ako je u pitanju hiperpigmentacija lica svaki dan se pilinguje i ujutru i uvece. Postupak nanosenja mora biti blag i kratak. Za skidanje preparata koriste se meki sunđeri, nakvašeni u čaj od kamilice ili toplom destilovanom vodom. Nakon pilingovanja kože, upotrebite kremu protiv pega i fleka čime se obezbeđuje intezivan metabolizam u koži, a njim se postiže kraljevska svežina. Pakovanje: 50g