Boje šminke

Img

Prirodno neutralna šminka

Daje utisak da lice nije našminkano. Koristi se blagi tečni puder i obojena krema da bi se korigovale nepravilosti i pokrili podočnjaci.Po potrebi se može naneti maskara da bi oči došle do izražaja što više važi za plavuše. Dodati svetlije rumenilo radi svežijeg izgleda boje kajsije ili roze slično boji tena. Usne održavati melemom za usne odnosno sjajem za usne boje mesa, ili karminom od prirodne boje. Što je svetlost međusobno neutralnih boja i naspram kože sličnija to je šminka nežnija i prirodnija.

Neutralno naglašena šminka

Ona je sofisticirana i ako su u pitanju izričito neutralne boje ne radi se više o prirodnoj šminki jer se koriste sledeći elementi:tečni puder; slobodni puder, radi fiksiranja; jedna ili više senki (smeđa ili roze ili kajsija, antracit i bledo siva), crni eye-liner; krejon za pojačavanje obrva; modelar da bi se istakle jagodice i smanjili obrazi; olovka za usne, tamno braon karmin.Ukoliko su svetlo-tamni kontrasti maštovito ukomponovani, naspram lica, šminka je uspešna.

Prirodno obojena šminka

Jako diskretna šminka može biti takođe, manje više prirodna ili naglašena. Najlakši način prilaženja toj šminki je upotreba blagog karmina na roze ili roze narandžasti tonovi, umesto neutralnog ruža. Ukomponovati rumenilo sa ružem za usne. Šminka se treba ograničiti takvim bojama, dok oči treba blago našminkati neutralnim tonovima.Upotreba senke je malo suptilnija jer dolazi do kontrasta sa kožom. Šminka može ostati prirodna ako se planiraju senke iste boje, naspram boje lica i očiju, ili ako se oči senče njihovom komplementarnom bojom kao takva, boja usana može biti u skladu sa očima ili ostati neutralna.

Naglašena obojena šminka

Može se realizovati tako što su usne podvučene intenzivno, svetlom ili tamnom bojom, u skladu sa rumenilom, dok su oči naglašene neutralnim, blagim ili povišenim tonovima. Još jedan način sofisticiranja šminke se postiže senčenjem komplementarnim bojama očiju ili lica. Boje suprotne drugima (komplementarne), kao i intenzivni svetlosni kontrasti (svetlo-tamno) se moraju oprezno koristiti. Sa takvim bojama, par poteza na pravom mestu je sasvim dovoljno. Bilo da se radi o neutralnoj ili obojenoj šminki, treba je primeniti oprezno, pogotovu za početnicu koja bi morala vežbati lakši način šminkanja da bi prešla na sofisticiranu šminku.